InfoK. Sabrem anar sense mascareta?

CINC TIPS PER A LA FI DE LA MASCARETA A l’ESCOLA

De la mateixa manera que expliquem als fills/es i alumnes com viure amb la mascareta, seria bo ara, fer una reflexió sobre com viure sense ella, per a anticipar-nos a entendre les emocions que sentirem i sobretot, per a tenir eines per a gestionar-les de la millor manera possible, especialment si som pares, mares o docents.

Recordem primer, que la MASCARETA ha significat per a alguns/es, ofec i angoixa, però per a uns altres (una bona majoria) hi ha hagut un sentiment de PROTECCIÓ, d’estar fora de perill allà dins. Diguem que era el REFUGI DE SEGURETAT.
I ara ens la podem treure. Però traient-nos-la, és fàcil que marxi també aquest sentiment de PROTECCIÓ, TRANQUIL·LITAT i REFUGI.

QUÈ ENS POT PROVOCAR?
Com us deia, depèn, per a alguns serà alegria i alliberament, però per a uns altres i altres, serà temor, o respecte, o desconfiança o inseguretat o por, o tot junt i regirat. L’important és entendre que sentis el que sentis, és natural i està bé. I sentir qualsevol de les emocions negatives és a més lògic, perquè és el que ens passa quan ens treuen aquesta espècie de refugi que és el que ha estat la màscara durant dos llargs anys.

QUÈ PODEM FER QUAN SENTIM AQUEST TEMOR A TREURE’NS LA MASCARETA?

5 idees:

1° no espantar-nos ni sentir-nos malament per sentir por. És natural. La por s’encarrega d’apartar-nos del perill, real o imaginari. Ara la situació ha canviat gràcies a les vacunes, els metges i els científics, però LA POR NECESSITA EL SEU TEMPS, tinguem paciència i anirà minvant.

 Un treball que podem fer és explicar-li a la POR que el perill ha passat. Com? Cada vegada que la Por et digui “I si està el virus a la classe”, Contesta-li “I si no?”. I pregunta’t també “Què em vull perdre i què no en nom de la por?”. Pensem en quantes coses que ens agraden, deixem de fer per si de cas, és a dir, per fer la pitjor interpretació possible.

3° CONCRETA LES TEVES PORS per a poder fer-les més petites, ja que com més petita sigui la teva por, més fàcil serà afrontar-la. Per exemple: “Concretament, què em fa por de treure’m la mascareta?” agafar la Covid, o posar-me malalt/a, o no sortir de casa?

4° Recorda a la Valentia, aquella que tots i totes tenim a les butxaques per a afrontar les nostres pors. Pots dir-te “La meva valentia és més gran que la meva por”, i t’ajudarà a ser tu qui prengui les decisions de la teva vida, i no les teves pors.

 I per a acabar, recorda que pensar en el futur, començant les frases amb el típic “I si” (I si perdem el partit, I si suspenc l’examen etc) ens acosta a estar nerviosos/es tot el dia (Ansietat). Quan això passa, respira i intenta viure el moment present. Pots dir-te “Ara és ara i després és després”, et tranquil·litzarà i a més, gaudiràs més la vida, que, al cap i a la fi, d’això es tracta, no?

Menú