Des de Barcelona a tot el món. Aquest any l’Emotour s’ha centrat en la malmesa autoestima
Data: 18 de gener del 2021
Hora: 18:00h
Lloc: Caixa Fòrum Barcelona
“La Granja. Ability Training Center” ha patrocinat un any més l’EMOTOUR, cicle de conferències gratuït per a professionals del món educatiu, que pretén fer arribar l’educació emocional a tots els racons de Catalunya i aquest any també Espanya i Amèrica Llatina.
L’EMOTOUR ha comptat amb la participació de professionals i experts de la talla de l’Eva Bach, en Jordi Amenós, la Cristina Gutiérrez Lestón, en Carles Folguera i en Jordi Vilaseca.
Després de la primera edició que va tenir molt bona acollida, una segona que va ser tot un èxit, una tercera que va emplenar sales a tot Espanya i Andorra, en aquesta edició i gràcies a les noves tecnologies, s’ha aconseguit arribar a molts mestres i professors d’arreu del món. Aquest any les conferències s’han centrat en l’AUTOESTIMA, vital per a l’èxit i la felicitat de les persones, però molt malmesa últimament a conseqüència, sobretot, de la pandèmia.
Les diferents aportacions que ens han fet els ponents són:
1- Com les emocions negatives que la pandèmia ens ha fet sentir, han tingut un efecte directe a la baixada de l’autoestima de petits, joves i adults. Amb Cristina Gutiérrez Lestón.
2- Si m’estimo… t’estimo. Recursos pràctics i eines per a millorar l’autoestima.. Amb Jordi Vilaseca.
3- Autoestima i esport. Amb Carles Folguera.
4- Llavors d’una autoestima sana. Què és i què no és? Nutrients que fan créixer la flor de l’autoestima i males herbes que l’espatllen. Amb Eva Bach
4- La dignitat de ser estimats: cultivar l’autoestima en nosaltres i a l’aula.. Amb Jordi Amenós.
Emotour va iniciar amb l’Educadora Emocional Cristina Gutiérrez Lestón i la dura realitat del que veu cada dia a la feina. La seva exposició es va centrar en tres motius molt actuals que causen una autoestima baixa; el primer és el costum de dissimular i fer veure, ja que construeix una armadura forta i dura, amb una fantàstica façana que es creu invulnerable. “Però els humans som vulnerables i hem de deixar d’autoenganyar-nos si ens volem sentir bé”, argumenta. El segon motiu és la manca d’autoconeixement. “Com que no podem estimar a qui no coneixem, si no sabem qui som, tampoc no podem estimar-nos, és a dir, tenir una opinió positiva de nosaltres mateixos, sincera i profunda, cosa que ens brindaria a més a més, fortalesa i confiança”. I va finalitzar amb el tercer motiu, la manca d’educació emocional per ser capaços de regular allò que sentim, “ja que les emocions negatives (por, ràbia i tristesa) sabotegen amb molta facilitat la fràgil autoestima”. La pandèmia a més, ha intensificat greument la presència de les emocions negatives a la societat, per la qual cosa és vital i urgent que els i les nenes tinguin recursos emocionals per enfrontar-se a l’actual realitat.
El Jordi Vilaseca ens parlava de la força dels vincles i de les relacions per aconseguir una sana autoestima. Ens estimem per estimar quan ens estimen i ens cal ajudar a les noves generacions a prendre consciència de qui son ( autoconeixement) de que saben ( dimensió cognitiva) d’allò que saben fer ( dimensió “maker” o competencial) i que ells mateixos ho puguin reconèixer. I sobretot no oblidar-nos mai d’admirar-nos a nosaltres mateixos per poder mirar als altres amb bons ulls.
En Carles Folguera ens explicava que l’esport pot contribuir no tan sols a una millora de la salut i del benestar físic, sinó que també contribueix a millorar el nostre benestar emocional. L’esport és un gran generador d’emocions, doncs és generós en experiències que tenen a veure amb l’aprendre, el frustrar-se, el superar-se, el millorar, en fer vincles afectius amb companys , o també en conflictes, entre d’altres.
L’Eva Bach ens oferia la seva saviesa: l’autoestima està conformada por molts AUTOS (autoconeixement, autoconcepte, autovaloració, autoimatge, autoconfiança, autodignitat, autoescolta, autorrespecte, autocura…) Alguns d’aquesta autos estan més en l’orbita del “Jo valc”, tenen més a veure amb els talents, les qualitats, les competències…, i altres estan més en l’òrbita del “Jo soc”, tenen més a veure amb la pròpia essència, amb la identitat personal, les necessitats, el sentir, les emocions. Sovint, en l’educació, posem tot el focus en el “Jo valc” i se’ns estima pel que fem i “valem”, per les nostres gestes i èxits, en lloc de pel que som, i és molt important que se’ns digui que valem, però també que se’ns estimi per qui som i pel que som.
I, per últim, en Jordi Amenós va manifestar la importància d’expressar el que ens passa. I com és important el vincle amb un altra persona que pugui acompanyar-ho amb respecte.
Esmentar especialment la participació de la Cristina de Sancha com a conductora de l’acte, mestra i bloguera, més coneguda com Marona de Colors.
L’èxit aclaparador és una mostra clara de la necessitat urgent que té el sector educatiu, així com també les famílies, de proveir-se d’eines pràctiques per educar a les noves generacions.
PONENTS:
EVA BACH, pedagoga i escriptora, CARLES FOLGUERA, mestre i pedagog, JORDI AMENÓS, terapeuta i escriptor, CRISTINA GUTIÉRREZ LESTÓN, educadora emocional i escriptora, JORDI VILASECA, mestre i pedagog
Podeu gaudir de la conferència en directe a traés del canal de Youtube de La Granja: