Dinàmica: El termòmetre de l’autoestima

  1. Imprimiu els fulls necessaris perquè cada alumne tingui un doble termòmetre i plastifiqueu-lo perquè es pugui fer tantes vegades com vulgueu. Pengeu-ho a la paret, perquè sigui visible per a tots i totes.
  2. El joc consisteix a fer que cada matí, abans de començar la classe, tots i totes diguin en veu alta, com està la seva autoestima de l’1 al 10, la de l’Assoliment, i la del Ser (els i les mestres inclosos), i ho marquen amb un retolador que es pugui esborrar. L’objectiu és que tots i totes ho escoltin, i s’adonin de com estan, entrenant l’empatia. El segon objectiu és prendre consciència dels dos nivells d’autoestima que cadascú té, i tercer objectiu, poder fer alguna cosa per millorar-la o sigui més sana.
  3. Si cada matí un alumne t’arriba amb un 5, i marxa a la tarda amb un 8, pregunta’t què passa a casa. I si és al revés, que arriba amb un 9 i després del pati, per exemple, està en un 3, pregunta’t què li està passant a l’escola. És una eina fàcil i ràpida per adonar-nos de com estan els nostres alumnes, i sobretot, anticipar-nos i prevenir.

Ho pots versionar en “de l’1 al 10, com et sents avui?” (10 molt bé, 0 fatal), i fer-ho al Claustre. Ho pots fer matí i tarda, o 3 dies a la setmana. I pots fins i tot, estirar el fil “Què fa que estiguis en un 4 avui?” “Ho voldries compartir?”.

Autoestima: és la bona opinió que tens de tu mateix/a, però la sincera i profunda.

Autoestima de l’Assoliment (“del logro”): La bona opinió està relacionada amb el que fas, amb el que aconsegueixes, amb les teves competències i habilitats (bones notes, èxit esportiu, familiar o professional). Pot generar dependència al reconeixement.

• Autoestima del Ser: està relacionada amb el que ets, amb la teva identitat, amb les teves necessitats i amb allò que sents. No genera dependència.

Menú