Dinàmica: El termòmetre de l’autoestima

Dissimular és sinònim de fingir, disfressar-se, fer veure, amagar, camuflar, tapar. Com veus, tot està relacionat amb la mentida, amb la no-veritat. Habitualment comencem a dissimular ser un altre quan ens aferrem al Jo Ideal (voler ser el més maco, més llest, més hàbil…), per sentir-nos mereixedors de ser estimats i acceptats. Si som perfectes, seguim el camí marcat, fem tot el que s’espera de nosaltres, tindrem més amics i els pares se sentiran orgullosos dels meus èxits. Per tant, m’asseguro de ser DIGNE de ser estimat. Però aquí pot començar un doble joc, el d’allunyar-me del Jo Real per fingir ser el Jo Ideal, el que dissimulo ser (i ho fa tot bé) perquè tothom m’estimi.

A la 1a infància, habitualment a partir dels 4-5 anys es desenvolupa l’autoconcepte, del qual neix l’autoestima. Si a qui es vol és al Jo Ideal, el que mai no té gelosia del germanet o sempre es porta bé (quan diem, per exemple: la mare t’estimarà molt si et portes bé, o si no tens gelosia del germanet), comença un joc tant inconscient com pervers, el d’estimar el teu Jo Ideal (fals, però que t’esforces cada dia a ser), ja que el Jo Real no arriba a l’alçada i per tant, no és digne de ser estimat. És en aquest punt quan la teva autoestima difícilment serà sana, perquè es basa en l’autoengany (estimes la disfressa, un personatge que et creguis).

La falsa autoestima és una de les raons principals que fa que molts adults no se sentin mereixedors de ser estimats (encara que de cara a la galeria puguin tenir èxit professional o grans títols universitaris). Amb 4 o 5 anys ja els podem dir, “mira’t a aquest mirall i somriu als teus ulls, als teus cabells, a la teva manera de riure”. O “no t’agraden els teus rínxols? Ja, però són teus i es mereixen que els estimes”. O “No estimo el meu ideal de fill, t’estimo a tu”. Una de les primeres lliçons que en la meva opinió hem d’ensenyar als nostres fills i filles (abans de l’anglès, de sumar o restar) és voler-se i agradar-se a si mateixos (que no és sinònim de “sóc meravellosa en tot”).

Menú